Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Mijn hond Zulu en ik volgden elkaar op de voet. Elke dag gingen we samen naar mijn atelier, ons atelier. Mijn honden zijn allemaal opgebouwd uit tegen elkaar aanliggende vormen van plooien en bollen en punten, kortom honden op mijn manier. De beste manier om mijn hond te leren kennen was haar te maken, op vele verschillende manieren. Ik kleide Zulu tussen 2004 en 2008 in verschillende formaten: large, medium en small en extra small. In 2008 is Zulu overleden. Haar nog stoerdere mannelijke opvolger, ook een New Foundlander, heet Stoffel.


Gedomesticeerd leven in parelmoeruitvoering 

Momenteel excelleert Margreet Hajee met keramische kunst waarin de nadruk ligt op beelden waarin het hondenleven breed uitgemeten wordt. Hajee etaleert op buitenissige manier het luie leven van gedomesticeerde huishonden. De beelden bestaan uit losse elementen en zijn fris en zoet van kleur. Hoe groot de overdosis effectbejag ook is, het zij haar onmiddelijk vergeven, want de protserige overdaad mist haar heilzame en bevrijdende uitwerking niet. En dat is toch waar het uiteindelijk om gaat.

Superverleidelijk zijn de behaagzieke honden die zich op hun rug wentelen in genot en tevredenheid. De losse componenten wekken de suggestie dat het gaat om bouwpakketten, maar de samenhang wordt geen moment uit het oog verloren. Een absoluut hoogtepunt in de kunst van het verleiden bereikt Hajee in 'Mother of pearls': een buitenproportionele hond in schitterende parlemoeruitvoering. Het frivole spel met zielsverhuizingen, materiĆ«le cross-overs, veranderingen in hoedanigheden en andere metamorfoses is ook terug te vinden in objecten die gebasseerd zijn op koraalstucturen, grillige organische vormenstelsels, wilde woekeringen en van geometrie afgeleide patronen. Met haar beelden laat Hajee zien dat ze de ruimte aankan en wil bespelen. Dat streven culmineert in 'Happy Tale': een sprookjeseiland in een oceaan van ruimte.

Wim van Beek in de Stentor van 16 februari 2006 over de tentoonstelling DeMedici Beeldende Kunst, Nunspeet


Black Maria, 2006
Formaat 30 x 95 x 75 cm
Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.