Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Aan het begin van de Corona tijd, toen ik nergens heen hoefde, zat ik lekker thuis aan de keukentafel te borduren aan een merklap. Er lag een boterham op tafel en ik dacht zou je ook op brood kunnen borduren? Voor mij een hele logische vraag. Sommige mensen kunnen iets tekenen en dan weten ze wat ze denken te moeten weten. Ik moet het eerst maken, hoe doe ik dat, hoe werkt dat, hoe krimpt dat brood, de borduurmogelijkheden ervan.
Om contact te houden met de rest van de wereld, zette ik het op Facebook. Daar kreeg ik reacties op waar ik weer mee aan de gang ging. Iemand gaf een ontbijtkleedje en vroeg of ik daar iets mee kon. Of iemand zei 'wat een broodje aap!' en dan borduurde ik een broodje met een aap erin. Allemaal met ongelofelijk veel plezier. Ik dacht in eerste instantie: die brood objectjes, die gaan allemaal naar de kippen, dat ga ik niet exposeren, ik weet niet eens of ze goed blijven. Het zijn allemaal vingeroefeningen: kan ik oren maken, een mond maken of tanden, ja. Punt. Volgende. Zelfportretje borduren, kan ook net als teksten op tegeltjes van boterhammen.

Ik raakte gefascineerd door de ogen in het uitgeholde brood. Een oog is een bijzonder ding en de moeite waard om verder uit te zoeken. Een oog verdient een plekje, een sokkeltje. In plaats van keramiek te exposeren op een sokkeltje bouwde ik sokkeltjes van klei voor mijn brood-ogen. Zo ontstond een ogenblik.

De volgende stap was: kan ik een dier maken met brood? De mogelijkheden die ik nu heb om met brood vormen te maken zijn veel groter dan in het begin. Ook kijk ik bij de bakker heel anders naar een brood of broodje dan in het begin. Wat kan ik met dit broodje, welke vorm zit er in, welk dier zit er in? Is wordt dit een oor, of achterhoofd? Ook de dieren krijgen een sokkeltje maar nu een wandelend of contextueel sokkeltje, geen gewoon voetstukje meer. Ik ben inmiddels geinterviewd over broodje klei in de 5uurshow van SBS6 en er staat een interview met mij over broodje klei in de Stentor.